Kako izrađujemo namještaj od paleta

Zadnje 4 godine radimo vanjski i unutarnji namještaj za barove, plaže i slične namjene, te za ugostiteljske objekte. Sve sastavljamo sami.

Namještaj je rađen od “euro paleta.” Stalna je potreba za paletama i tražimo nove palete ili rabljene ako su u dobrom stanju. Ponekad nabavljamo preko oglasnika, no kvaliteta često varira. Potrebne su četiri palete da se napravi jedan stol i dvije stolice, a obično komplet čine stol i četiri stolice, pa radimo dva kompleta odjednom. Osim paleta, koristimo i druge materijale, na primjer daske od stare hrastovine koje smo ugradili u “VIP” stolove i stolice – različiti materijali daju različiti doživljaj namještaja, drugačije boje privlače pažnju a i doprinose boljem održavanju.

Palete se rastavljaju gotovo do kraja, jer su nam potrebne daske u drugačijim kombinacijama nego što su na paletama. Ostane samo središnji dio sa kockama, koji čini nogu stola. Za jedan komplet stola i stolica, samo rastavljanje paleta traje 2-3 dana, zbog povećeg broja čavala. To je dosta mukotrpan posao gdje treba snage i vještine.

Od komada dasaka se sastavljaju stolice i stolovi. Kako ciljamo da konstrukcija bude što robusnija, koristimo veliki broj šarafa za drvo. Sama gotova konstrukcija je masivna, ovisno o vrsti drveta i tome koliko je ojačana, jedna stolica završi u težini od 10 do 15 kg. Stolovi su puno čvršći i masivniji, oko 40 kg. 

Sljedeći korak je brušenje dasaka odnosno sastavljenog namještaja, gdje moramo doći do zdravog dijela daske odnosno drveta. Brušenje daska za jedan komplet je i najdugotrajnija radnja gdje je za jedan komplet potrebno 3 do 4 dana i otprilike potrošimo 9-10 brusnih ploča. Cilj je pobrusiti sve daske sa svih strana, i pri tome zagladiti drvo na mjestima gdje će doći u dodir sa rukama i nogama. Čak i prije lakiranja, cilj nam je postići visoku zaglađenost drveta koje je u namještaju.

Daske se zatim pale da se naglasi prirodna tekstura drva. Obično palimo malo jače da bi došli do većeg kontrasta, no to ovisi o ciljanom izgledu namještaja – može varirati od slabijeg do jačeg tona. To ide relativno brzo, 4 do 5 sati za jedan komplet.

Lakiranje je zahtjevno zbog oblika namještaja i zbog sušenja između svakog sloja. Kako nam je najvažnija robusnost i dugotrajnost namještaja kad je izložen vanjskim utjecajima – a već nekoliko godina imamo namještaj koji je postavljen na plažama blizu morske vode – na svaki komad namještaja ide 5 do 7 premaza. Osim toga, noge stolica i stolova se prije lakiranja namaču u starom ulju da bi se dodatno od vlage zaštitili donji dijelovi. Za lakiranje jednog kompleta koristimo otprilike 5 litara lazurnog premaza. Isprobali smo više različitih vrsta i marki premaza i našli onaj koji osigurava dugotrajnost namještaja. Proces lakiranja traje od 2 do 3 dana, ovisno o okolnostima.

Izrada jednog kompleta namještaja koji se sastoji od stola i 4 stolice traje od 7 do 10 dana, ovisno o drvetu i okolnostima, no namještaj koji smo napravili za vanjsku upotrebu ima vijek trajanja više od 10 godina, uz osvježenje laka svake 4 do 5 godine, a u unutrašnjoj primjeni je gotovo vječan. Imamo primjerke namještaja koje smo iznajmljivali za korištenje na plaži i koje nakon osvježenja laka 4 godine kasnije izgledaju kao nove.

Osim stolova i stolica, radimo šankove i sjenice, na sličan način – odlične su kao dio vanjskog namještaja ili kao kućice / štandovi za prodaju na ulicama i plažama!

Za sve informacije obratite nam se na e-mail: studiofba@usa.com… 00385 91 3773771 Aleksandra Matijević.